Persbericht 27.02.2025

Zorgen bij VSAN over gebrek aan concrete plannen voor sociaal advocaten: "Actie is nú nodig"


De Vereniging Sociale Advocatuur Nederland (VSAN) maakt zich ernstig zorgen over het ontbreken van concrete plannen om op korte termijn het nijpende tekort aan sociaal advocaten op te lossen. Hoewel er diverse initiatieven en ideeën zijn voorgesteld om de problemen in de sociale advocatuur aan te pakken, ontbreekt het momenteel aan snelle en effectieve maatregelen om het acute tekort aan advocaten te bestrijden.
VSAN-voorzitter Feiner: "We kunnen niet blijven wachten op betere vergoedingen, minder complexe wetgeving of een kantoormodel van de toekomst, hoewel we al deze oplossingen ondersteunen. Het grootste en meest urgente probleem op dit moment is het uitblijven van jonge aanwas en de vervroegde uitstroom van jonge advocaten."
De VSAN benadrukt dat er nú gehandeld moet worden om te voorkomen dat er een grote leemte ontstaat in de rechtshulp voor kwetsbare burgers. Feiner: "Als we nu geen maatregelen nemen, hebben we straks simpelweg niet genoeg sociaal advocaten om mensen in juridische nood te helpen."

Oplossingen voor de lange én korte termijn
Om de acute nood te lenigen, stelt de VSAN een twee-sporenoplossing voor: een structurele aanpak waarin het opleiden van sociaal advocaten centraal staat. Deze langetermijnoplossing wordt door de VSAN nog nader uitgewerkt. Een oplossing voor de korte termijn daarentegen, biedt snel uitvoerbare maatregelen om direct 200 nieuwe sociaal advocaten het veld in te krijgen, verspreid over de verschillende regio’s in Nederland:

•    Begeleidingsvergoeding voor patroons: 15.000 euro per stagiair per jaar.
Sociale kantoren worden ondersteund met een gerichte subsidie om opleidende patroons tegemoet te komen in de investering die zij doen in de opleiding van de advocaat-stagiaire. Deze subsidie komt bovenop de al bestaande subsidieregeling beroepsopleiding;
•    Kredietvoorziening voor stagiair-ondernemers: garantstelling van 45.000 euro per stagiair.
De Nederlandse Orde van Advocaten stelt een krediet verplicht voor de stagiaire-ondernemer. Dit krediet werpt een drempel op voor de stagiair om aan de slag te kunnen als advocaat. Met een garantiefonds kan deze drempel worden weggenomen;
•    Terugkeer van de voorschotregeling voor stagiairs: verandering beleid.
Omdat het gemiddeld een jaar duurt voordat toevoegingen worden uitbetaald, staan er gedurende lange tijd geen inkomsten tegenover de uitgaven voor het opleiden van een advocaat-stagiair. Een terugkeer van de voorschotregeling voor stagiairs is voor deze maatregel dan ook noodzakelijk.

Om te voorkomen dat er straks geen sociaal advocaten meer zijn om de verbeterplannen vorm te geven, zal er nu gehandeld moeten worden. Met deze jaarlijkse investering van slechts 3 miljoen euro plus het instellen van een garantiefonds, zou het mogelijk moeten zijn om jaarlijks 200 sociaal advocaten aan het werk te krijgen. De VSAN ziet dit als een haalbare maatregel die de jonge aanwas in de sociaal advocatuur per direct zal stimuleren.

Samen sterk voor de rechtshulp
De VSAN roept op tot samenwerking tussen overheid, advocatenkantoren, NOvA en andere betrokken partijen om deze oplossingen mogelijk te maken. Feiner: "De toegang tot het recht staat onder druk, en als we niet snel handelen, zullen de meest kwetsbaren in onze samenleving hiervan de dupe zijn. Wij zijn ervan overtuigd dat zowel een structureel plan voor de lange termijn als gerichte maatregelen voor de korte termijn noodzakelijk zijn om het beroep van sociaal advocaat levensvatbaar te houden."
De VSAN staat open voor verdere gesprekken met beleidsmakers en partners in het sociaal-juridische veld om deze plannen samen verder uit te werken en te realiseren.
________________________________________
 

Document